Week 07 (19 november)

Thema: De verlosser

 

Inleiding

Welkom bij deze zaterdagochtend meditatie.

Het thema is De Verlosser

 

Wat ik vraag:

dat ik deel mag hebben

aan de liefde van de Vader,

door de Zoon,

in de heilige Geest;

dat ik zo de mogelijkheid mag krijgen om

mijn plaats in te nemen in zijn schepping,

met mijn gaven en grenzen.

 

Ik ben naar deze kapel gekomen met een verlangen of, minstens, met een zoekend hart. Voor de meditatie begint, plaats ik mijzelf voor God die ook verlangend naar mij kijkt.

 

 

Lied: The Deer’s Cry (Arvo Pärt)

https://open.spotify.com/track/5VT9i9vEwFfRFVy8jpU80t

 

Christ with me, Christ before me, Christ behind me,

Christ in me, Christ beneath me, Christ above me,

Christ on my right, Christ on my left,

Christ when I lie down, Christ when I sit down,

Christ in me, Christ when I arise,

Christ in the heart of everyone who thinks of me,

Christ in the mouth of everyone who speaks of me,

Christ in the eye that sees me,

Christ in the ear that hears me,

Christ with me.

 

Christus met mij, Christus voor mij, Christus achter mij,

Christus in mij, Christus onder mij, Christus boven mij,

Christus aan mijn rechterhand, Christus aan mijn linkerhand,

Christus als ik ga liggen, Christus als ik ga zitten,

Christus in mij, Christus wanneer ik opsta.

Christus in het hart van ieder die aan mij denkt,

Christus in de mond van ieder die over mij spreekt,

Christus in het oog dat mij ziet,

Christus in het oor dat mij hoort.

Christus met mij.

 

Ik lees uit het evangelie volgens Johannes, hoofdstuk 4, vanaf vers 9. Jezus reist door Samaria.  Hij bezoekt  de Jacobsput dicht bij de stad Sichar.

 

Wanneer ik naar deze passage kijk, stel ik me de situatie voor en hoop ik GOD te verstaan in mijn verbeelding en gevoelens.

 

 

Tekst: Johannes 4, 9-10; 13-14

(Bijbel in Gewone Taal 2005)

 

Toen kwam er een Samaritaanse vrouw aan. Ze kwam water halen uit de put. Jezus zei tegen haar: ‘Geef me alstublieft iets te drinken’.
De leerlingen van Jezus waren op dat moment in Sichar om eten te kopen. De vrouw zei tegen hem: ‘Dat kunt u mij toch niet vragen! Want u bent een Jood en ik ben een Samaritaanse vrouw. Joden mogen namelijk niet omgaan met Samaritanen.

Jezus zei tegen haar: ‘Ik heb jou om water gevraagd. Maar jij weet niet wie ik ben. Je weet niet wat GOD aan de mensen wil geven. Want als je dat wel geweten had, dan had je mij om water gevraagd! En dan had ik je water gegeven dat eeuwig leven geeft.’

Jezus zei: ‘Iedereen die water uit deze put drinkt, zal weer dorst krijgen. Maar als je drinkt van het water dat ik geef, krijg je nooit meer dorst. Want water dat ik geef, blijft altijd in je. Het geeft je het eeuwige leven’.

 

Meditatie

1. Jezus gaat in gesprek met een vrouw en hij vraagt haar hem iets te geven. Hij kent haar. Hij kent haar zonde. Hij kent de regels die Joden zo’n gesprek verbieden. Hij weet wat in haar hart leeft en zoekt contact met haar. Ondanks alle sociale drempels. Welke drempels staan er om mij heen?

 

2. Als Jezus zegt ‘Ik heb jou om water gevraagd. Maar jij weet niet wie ik ben. Je weet niet wat GOD aan de mensen wil geven’, vraag ik me af of ik weet wat GOD mij wil geven. Verlang ik net als deze vrouw echte liefde, liefde die zuiver is en oneindig.

 

3. Jezus is en spreekt anders dan mensen hadden verwacht. Jezus verstopt zich niet, hij zoekt steeds contact. Kan ik me voorstellen dat ik dicht bij deze bron in gesprek ga met hem. Wat zou hij me vragen? Wat zou ik hem willen vragen?

 

4. Welke gevoelens ervaar ik nu in deze meditatie? Voel je Gods barmhartigheid en de zekerheid dat hij je aanvaard met je gaven en je grenzen. Dat hij je aanvaart zoals je bent.

 


Comments