Week 20 (4 mrt)

Thema: Liefde

 

Inleiding

Welkom bij deze zaterdagochtend meditatie. De thema is liefde

Ik plaats mijzelf in de aanwezigheid van God die met tederheid naar mij kijkt

 

Wat ik vraag:

Geraakt mogen worden door het geheim van Jezus’ intense liefde;

dat ik, in alle bescheidenheid, mijn leven kan inrichten

naar zijn voorbeeld, er open voor ben.

 

Lied :   Surge, amica mea, speciosa mea.

(Op basis van Hooglied 2, 8-14)

Tekst bijbel in gewone taal (BIGT)

Muziek: Giovanni Pierluigi da Palestrina


Sta vlug op, mijn liefste,

Kom met me mee,

De winter is voorbij,

het regent niet meer!

 

Verberg je niet, zoals een duif

Die een nest maakt in de bergen.

Laat me je gezicht zien, want dat is zo mooi,

Laat me je stem horen,

Want die klinkt juist zo prachtig!

 

De winter is bijna voorbij en de lente is in aankomst. Ik verlang net als de dichters van het Hooglied naar de liefde van God. De liefde als die van een geliefde. De gedachten dat je zijn stem zou horen of zijn gezicht zou kunnen waarnemen. Wat is het verlangen dat deze gedachte bij me oproept?

 

 

Tekst: Mattheüs 16,21-26 (BIGT)

 

‘De leiders van het volk, de priesters en de wetsleraren zullen mij doden. Maar drie dagen later zal ik opstaan uit de dood.’ Toen nam Petrus Jezus mee, weg van de andere leerlingen. Hij zei tegen Jezus: ‘Nee, dat mag niet gebeuren. God zal u beschermen, Heer’.

 

Jezus weet dat de liefde voor God sterker is dan de dood. Dat klinkt Petrus als gevaar in de oren. Hij wil handelen uit angst om Jezus kwijt te raken. Herken ik dat ook, dat ik me laat leiden door angst en niet door liefde?

 

Maar Jezus draaide zich om en zei tegen Petrus: ‘Achteruit jij, Satan! Houd me niet tegen. Jij denkt aan wat mensen willen en niet wat God wil’.

 

Kort hiervoor was Petrus nog gevierd als de rots waar de kerk op zal worden gebouwd.  Maar toch begrijpt hij Jezus niet. Ik stel me voor hoe verwarrend dat moet zijn geweest om zijn vriend Jezus niet te kunnen volgen. Om niet te kunnen begrijpen wat God van hem wil. Herken ik die verwarring ook in mezelf?

 

Jezus zei tegen zijn leerlingen: ‘Als je mijn volgeling wilt zijn, dan mag je niet meer aan jezelf denken. Nee je moet bereid zijn om je leven op te geven en met mij mee te gaan’.


Jezus stelt me voor de vraag of ik net als Hij me niet wil afsluiten van God. Ik stel me voor dat Jezus voor me staat en dit tegen mij zegt. Kan ik net als Petrus die liefde nog niet verstaan of groeit mijn begrip. Kan ik in alle bescheidenheid mijn leven inrichten naar zijn voorbeeld.


‘Stel dat je de hele wereld in bezit krijgt. Wat heb je daaraan als je je leven verliest. Het eeuwige leven is niet te koop’.

Jezus helpt me de wil van God te zoeken. Soms betekent winnen eerst verliezen. Mijn verlangen is om naar zijn voorbeeld te leven. Wat zou ik hem willen vragen?