Week 28 (29 apr)

Thema: De nieuwe schepping 

 

Inleiding

Welkom bij deze zaterdagochtend meditatie. Het thema is De nieuwe schepping.

Ik plaats mijzelf in de aanwezigheid van God die met tederheid naar mij kijkt

 

Wat ik vraag:

Dat ik vreugde kan vinden

In de nieuwe schepping;

Dat ik met dit nieuwe perspectief

Mag leren leven;

Dat de Heer van de schepping

Mijn leven nieuw maakt.

 

Lied: Ubi Caritas  

Muziek: Taizé Community Choir 

https://open.spotify.com/track/3EnE38Ib4EDfY9ISPSLkUo

 

Ubi caritas et amor, Deus ibi est..

Waar vriendschap heerst en liefde, daar is God.

 

 

Tekst: Lucas 24, 36-49 (Bijbel In Gewone Taal 2014)

 

Terwijl de leerlingen met elkaar aan het praten waren, stond Jezus plotseling bij hen. Hij zei: ’Ik wens jullie vrede. ’De leerlingen schrokken en werden bang. Ze dachten dat ze een geest zagen. Maar Jezus vroeg: ’Waarom zijn jullie bang?

 

Ik stel me de situatie voor. In de kamer tussen de leerlingen. Ik hoor de stem van Jezus. ’Ik wens jullie vrede’. Hoe reageer ik?

 

En waarom twijfelen jullie of ik het echt ben? Een geest heeft geen lichaam. Maar kijk eens naar mijn handen en mijn voeten. Raak mij eens aan. Jullie kunnen toch zien dat dit mijn lichaam is? Ik ben het echt!’ En Jezus liet de wonden aan zijn handen en voeten zien.

 

Jezus is herrezen niet als een geest. Daar staat hij tussen zijn trouwe vrienden. Ik kijk naar zijn handen ik hoor zijn stem. Wat gaat er in me om?

 

De leerlingen waren zo blij en verrast, dat ze het niet konden geloven. Daarom zei Jezus: Hebben jullie hier iets te eten?’ Toen gaven ze hem een stuk gebakken vis. En Jezus at het op waar ze bij waren.

 

Jezus nodigt ons steeds weer uit om de maaltijd te delen en om in harmonie met elkaar te leven. Waar vriendschap heerst en liefde, daar is God. Wat zou ik willen doen of zeggen om mijn blijdschap met hem te delen?

 

Jezus zei tegen zijn leerlingen: ’Toen ik nog bij jullie was, heb ik gezegd: ’Alles wat er over mij in de heilige boeken staat, moet gebeuren. ”Daarna hielp Jezus hen om de heilige boeken goed te begrijpen. Hij zei: ’In de heilige boeken staat dat de Messias zal lijden en sterven, en drie dagen later zal opstaan uit de dood.

 

De echte Jezus is terug bij zijn vrienden en doet alles wat hij kan om hen te helpen om te geloven in de verbondenheid tussen God en de mens. Ik sta stil bij de mensen die mijn geloofsleven helpen verdiepen. Zou ik andere daarbij kunnen helpen?

 

En ook dat namens de Messias het goede nieuws verteld moet worden. Dat is wat alle volken moeten horen: ‘Begin een nieuw leven, dan zal God je fouten vergeven.’ Jullie moeten dat nu aan iedereen gaan vertellen, allereerst in Jeruzalem.

 

God leeft in ons midden. Zijn liefde werd zichtbaar via het leven van Jezus. Ik verlang dat zijn herrijzenis bij mij iets te weeg brengt? Ik besluit in alle stilte met een persoonlijk gebed.

De opdracht van jezus aan zijn leerlingen, aan mij.  Wat laat ik andere zien van mijn geloof in de levende?